Vili

Villi is een yoghurtsoort uit Finland die zich onderscheidt in slijmerigheid. En dan niet de milde stroperigheid van halfvolle yoghurt uit een pak, maar yoghurt met de consistentie van de inhoud van die potjes slime die je op de basisschool vergenoegd door je vingers liet glibberen. Dat spul dus, maar dan eetbaar. Van melk. De trekdrop onder de hangop.

Benodigdheden

·        gesteriliseerde melk

·        ijsklontzakjes

Bereiding

 

1.      Voeg je starter toe aan een pak gesteriliseerde (houdbare) volle melk en schud goed.

2.      Laat twee dagen fermenteren bij kamertemperatuur.

3.      De yoghurt zal stevig worden, laten we zeggen: yoghurtachtig. 

4.      Vries de yoghurt in vriesblokzakjes in als starter voor een oneindige hoeveelheid yoghurt. Je hebt ca 1 blokje nodig voor een liter yoghurt.

5.      Je hoeft hierna geen gesteriliseerde melk te gebruiken, maar het kan ook met bijvoorbeeld schapenmelk of geitenmelk. Rauwe melk kan ook. Let wel: gepasteuriseerde melk blijft vaak wat vloeibaarder dan gekookte (gesteriliseerde) melk. Word je yoghurt onvoldoende dik verhit het dan de volgende keer je melk een minuut of 10 bij ca 90 graden, laat afkoelen en probeer het daarmee.